PREMIEREK

MoviesMoviesMoviesMoviesMoviesMoviesMoviesMoviesMoviesMovies

2013. július 7., vasárnap

Halott vagy hajnalra (Evil Dead 2) [BRRiP.1987]

Kép
Evil.Dead.II.Dead.by.Dawn.1987.720p.BRRiP.DTS.x264.AC3.HUN-SHAG
Szinkronizált amerikai horror
Kép
Rendezte :
Sam Raimi
Szereplők :
Bruce Campbell ... Ashley 'Ash' J. Williams
Sarah Berry ... Annie Knowby
Dan Hicks ... Jake
Kassie Wesley DePaiva ... Bobby Joe (as Kassie Wesley)
Ted Raimi ... Possessed Henrietta (as Theodore Raimi)
Denise Bixler ... Linda
Richard Domeier ... Ed Getley
John Peakes ... Professor Raymond Knowby
Lou Hancock ... Henrietta Knowby
Snowy Winters ... Dancer etc.
Kép Kép Kép Kép
Idézet:
Ash és barátnője, Linda egy elhagyatott erdei kunyhóba érnek, ahol Ash felfedez egy a sumér-korból fennmaradt titokzatos könyvet: a Holtak könyvét, valamint egy felvételt, amelyen egy professzor felolvassa a könyv ősi írásait. Hamarosan életre kel az erdő szelleme, megszállja Linda testét, aki rátámad Ashre. Ash egy jól irányzott mozdulattal egy ásó segítségével lefejezi, majd elássa barátnőjét. A halottak szellemei azonban nem hagyják szabadulni az erdőből…
Kép
A Gonosz halott nyitóepizódjának közönség és kritikai sikere után viszonylag későn érkezett meg a folytatás, valójában inkább egy nagyobb költségvetésű remake, mint egy folytatás. A történet közel azonos, azonban mégis teljesen más a két film, az első rész a félelemkeltéssel volt képes hatást elérni, a második viszont a humor eszközeit használja, a Gonosz halottak kettő nem akarja magát komolyan venni. Bár határozottan humor orientáltabb, mint az Gonosz halott I., a második rész sem mentes a hidegrázástól.
Kép
Raimi az első rész legjobban működő jeleneteit, itt is újra leforgatta. A hírhedt fa jelentet is újra felvették, ám amíg az első részben ez egy megdöbbentő és sokak által legendásnak mondott jelenetet kaptunk, amiben az erdő megerőszakolja a fiatal lányt, addig itt egy visszafogottabb támadásnak lehetünk tanúi, az erdő itt csak elragadja a szereplőt, a nemi erőszak rész itt kimaradt. Minden bizonnyal Raimi nem szerette volna, ha a film második részét is több helyen betiltják ezért jutott erre a döntésre. A másik ilyen jelenet, amelyet felfedezhetünk mindkét filmben az Ash barátnőjének eltemetése és feltámadása, ez viszont szinte egy az egyben ugyanolyan mindkét filmben, csak persze itt sokkal jobban néz ki köszönhetően a kifinomult speciális effektusoknak.
Kép
Íme itt van a legnagyobb különbség a két rész között. Raimi képes volt arra, hogy újra megteremtse azt a hangulatot, amelyet egyszer már elért, képes volt hasonlóan időtálló és klasszikus filmet forgatni csak itt megfejelte a filmet egy nagy adag speciális effektussal. Mert bár az első rész tényleg zseniális volt és nagyon szerettük, azért néhol nagyon látszott az olcsó megvalósítás. Persze ne csodálkozzunk ezen, hiszen szinte aprópénzből 350 ezer dollárból készült az első rész, míg a második elkészítésére már 3 és fél millió dollárt kapott a rendező.
Kép
A megnövelt költségvetésnek hála nagyban javult a film megjelenése, a speciális effektusok a filmet egy új szintre emelték. A démonok által megszállt emberek bitang jól néznek ki, Ash fejnélküli barátnője, aki előjön a sírból pedig egészen zseniálisan van megvalósítva, nem is beszélve arról a rakoncátlan jobb kézfejről… A latex jelmezeket és a stop motion animációt egyaránt használták a filmben. Mindkét filmben kulcsszerepe van a gore-nak, Raimi olyan bőségesen használja a művért, hogy a puszta mennyiség látványa már magában is humoros és persze a vér itt nem mindig vörös, van fekete, zöld, sárga, fehér.
Persze nem csak a speciális effektusok miatt mondom azt, hogy jobb lett a folytatás, mint az első rész. Öt évvel és két filmmel később látott hozzá a második részhez Sam Raimi, akinek rendezési stílusában is észrevehetjük a pozitív változást.
Kép
Nem csak a rendező lett tapasztaltabb, de Bruce Campbell is felnőtt és igazi színészként teljesített. Ash jelleme sokkal fejlettebb a második részben, Ash alig volt több mint egy gyerek az első részben, aki nem igazán találja fel magát a rendkívüli helyzetekben. A második részben Campbell játékában megjelenik a félelem, a kétségbe esés, az őrület, mindez anélkül, hogy önmaga karikatúrája lenne a főszereplő. A jó öreg Bruce mára a B (ZS?) filmek, koronázatlan királya lett, mégis képes vagyok szeretni annak ellenére, hogy néha tényleg botrányosan rossz filmeket hoz össze, de ezt ő is tudja és alkalmanként még ki is figurázza magát, mint a My Name is Bruce című alkotásban.
Kép
Én kedveltem Brisco County Jr.-ként és Simlis Jackként is Brucet, de Ash megformálójaként egyenesen imádom, ő volt a tökéletes választás erre a szerepre. Bruce Campbell talán legjobb színészi alakításának vagyunk szemtanúi, gondoljunk csak arra a jelenetre, amikor Asht a saját keze támadja meg. A jelenetet többször is felvették, mivel a stáb kontrollálatlan röhögésben tört ki, annyira vicces volt Campbell. Ash figurája kultikus lett, ami nem is csoda egy olyan karakternél, aki úgy gyilkolja a gonoszt, hogy a jobb keze helyén egy láncfűrész van a balban pedig egy lefűrészelt csövű puskát tart.
Kép
A folytatás lehetősége már az első rész után felmerült, de ekkor még Raimi Asht egy időportálon a középkorba akarta repíteni. Ezt egyébként a harmadik részben meg is tette. A scriptet Sam Raimi ötletéből Scott Spiegel vettette papírra. Mesteri a forgatókönyv, hiszen gondoljunk csak bele, hány filmnél fordul elő hogy egy levágott fej, vagy egy levágott kéz a bohózat kellékei? A páros egy sokkal viccesebb, komolytalanabb történetet akart bemutatni, amelyben benne van a rettegés, de mégsem veszi túl komolyan magát a film. Spiegel saját filmes múltjából is vett ötletet. Még 1978-ban forgatott egy rövidfilmet A segítő kéz támadása címmel, amelyben barátja a rendező Sam Raimi játszotta a főszerepet.
Kép
Innen jött az ötlet, hogy a főszereplőt támadja meg a saját keze, amelyet majd le kell vágnia a saját védelmében. A forgatókönyv további erénye a remek párbeszédek és beszólások, a filmben elhangzó egysorosokon még most is jókat tudok derülni.
A filmben feltűnik a rendező öccse is, aki az "anya" zombit kelti életre. Ted Raimi napi több órát viselte a nehéz latex jelmezt és nemegyszer meg kellett állítani a forgatást, mert rosszul lett a meleg jelmezben a színész. Az Entertainment Weekly Top 50 kultfilm listáján a 19. helyen van, az Empire Magazin pedig felette minden idők 500 legjobb filmjének listájára.
Kép
A film közel 11 millió dollárt hozott és egyértelmű sikert aratott a kritikusok és a nézők körében is. Évek óta szeretnék kezdeni valamit az Evil Dead franchise-zal, szóba jött a negyedik rész és jó ideig úgy volt, hogy a főhős, Ash összeméri erejét két kultikus horrorikonnal a Freddy vs. Jason vs. Ash-ben. Ám ez idáig nem valósult meg egyik sem. Sam Raimi és a Ghost House Pictures jelenleg egy feldolgozásban gondolkodik, újrakezdenék az egészet az elejéről. Bruce Campbell egy interjúban elárulta, hogy a skript csodálatos lett, de nem tudják, hogy mikor látnak hozzá.
A film eléggé ijesztő és véres ahhoz, hogy klasszikus horrorként értékeljük, de vicces és kiszámíthatatlan, ami miatt képesek vagyunk végig mosolyogni a filmen. Sam Raimi leleményes stílusával, Bruce Campbell hisztérikus alakításával elérte azt, hogy a Gonosz Halott 2-őt örökre a horror-komédia királyának nevezzük! (filmdroid)

Kép Kép Kép Kép Kép Kép
Kép
Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép
Kép

Kép
Általános :
Forrás : Evil.Dead.II.Dead.by.Dawn.1987.720p.BluRay.DTS.x264.HUN-TRiNiTY
Teljes név : A gonosz halott 2 : Halott vagy hajnalra \ Evil.Dead.II.Dead.by.Dawn.1987.720p.BRRiP.DTS.x264.AC3.HUN-SHAG
Formátum : Matroska
Formátum változat : Version 4 / Version 2
Fájlméret : 2,14 GiB
Időtartam : 1 óra 21 perc 01 mp
Teljes adatsebesség : 3 787 Kbps
Film : Evil.Dead.II.Dead.by.Dawn.1987.720p.BRRiP.DTS.x264.AC3.HUN-SHAG
Kódolás dátuma : UTC 2013-06-29 19:09:58
Kódoló szoftver : mkvmerge v6.1.0 ('Old Devil') built on Mar 2 2013 14:32:37
Kódoló könyvtár : Lavf52.84.0

Kép :
Sáv száma : 1
Formátum : AVC
Formátum/adatok : Advanced Video Codec
Formátum profil : High@L3.1
Formátum beállítások, CABAC : igen
Formátum beállítások, ReFrames : 5 képkocka
Format_Settings_GOP : M=4, N=13
Kódek azonosító : V_MPEG4/ISO/AVC
Időtartam : 1 óra 21 perc 01 mp
Adatsebesség : 2 086 Kbps
Szélesség : 1 280 képpont
Magasság : 690 képpont
Képarány : 1,85:1
Képkockasebességi mód : állandó
Képkockasebesség : 23,976 fps
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bit
Sorváltás típusa : folytonos
Bit/(képpont*képkocka) : 0.099
Adatfolyam mérete : 1,14 GiB (53%)
Kódoló könyvtár : x264 core 110
Kódoló könyvtár beállításai : cabac=1 / ref=5 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x133 / me=hex / subme=8 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=0 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=4 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / constrained_intra=0 / bframes=3 / b_pyramid=0 / b_adapt=0 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=0 / keyint=13 / keyint_min=7 / scenecut=0 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=13 / rc=abr / mbtree=1 / bitrate=2086 / ratetol=1.0 / qcomp=0.00 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / ip_ratio=1.41 / aq=1:1.00
Default : igen
Forced : nem
Kép
Hang #1
Sáv száma : 2
Formátum : AC-3
Formátum/adatok : Audio Coding 3
Format_Settings_ModeExtension : CM (complete main)
Formátum beállítások, Endianness : Big
Kódek azonosító : A_AC3
Időtartam : 1 óra 21 perc 01 mp
Adatsebesség mód : állandó
Adatsebesség : 192 Kbps
Csatornák száma : 2 csatorna
Csatorna kiosztás : Front: L R
Mintavételezési gyakoriság : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bit
Adatfolyam mérete : 111 MiB (5%)
Nyelv : magyar
Default : igen
Forced : nem

Hang #2
Sáv száma : 3
Formátum : DTS
Formátum/adatok : Digital Theater Systems
Format_Settings_Mode : 16
Formátum beállítások, Endianness : Big
Kódek azonosító : A_DTS
Időtartam : 1 óra 21 perc 01 mp
Adatsebesség mód : állandó
Adatsebesség : 1 510 Kbps
Csatornák száma : 6 csatorna
Csatorna kiosztás : Front: L C R, Side: L R, LFE
Mintavételezési gyakoriság : 48,0 KHz
BitDepth/String : 24 bit
Adatfolyam mérete : 875 MiB (40%)
Nyelv : angol
Default : nem
Forced : nem
Kép
Szöveg :
Sáv száma : 4
Formátum : UTF-8
Kódek azonosító : S_TEXT/UTF8
Kódek azonosító/adatok : UTF-8 Plain Text
Cím : Hungarian
Nyelv : magyar
Default : nem
Forced : nem

Kép


Vagy :
Kép

Kép

Borítók benne !

Kép
Kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.