PREMIEREK

MoviesMoviesMoviesMoviesMoviesMoviesMoviesMoviesMoviesMovies

2012. április 21., szombat

Fulci: Zombi 2 (Zombie Flesh Eaters) [BRRip.1979]

Kép
Zombie.1979.LIMITED.BRRip.720p.dts.x264.AC3.HUN-SHAG
Szinkronizált olasz horror, kult, klasszik
Kép
Rendezte :
Lucio Fulci
Írták :
Elisa Briganti, Dardano Sacchetti
Szereplők :
Tisa Farrow, Ian McCulloch, Richard Johnson, Al Cliver, Auretta Gay etc.
Eredeti cím: Zombi 2 /Zombie, Zombie Flesh Eaters/
Bemutató (Olaszország): 1979. augusztus 25.
DVD megjelenés: 2009. október 28.
BluRay megjelenés : 2011. október 24.
Formátum :
Zombie Blu-ray
Zombi 2 | 2 Disc Ultimate Edition
Lemezek :
50GB Blu-ray Disc
Two-disc set (2 BDs)
Kép
Idézet:
Azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom Lucio Fulci klasszikusát, hiszen legalább annyira legendás, mint George A. Romero Holtak-trilógiája. Hatása meghatározó volt a későbbi filmgyártásban, de irodalmi műveket, videó játékokat éppúgy megihletett. Ha még nem láttad, ez éppen megfelelő időpont a hiánypótlásra, én ezzel az extra hosszúnak minősülő leírással szeretnék tisztelegni előtte.
Kép
Fulcit az erőszakos horror (gore) keresztapjának is nevezik e műve miatt, hiszen előtte senki nem mutatott be ilyen zsigeri brutalitást filmvásznon. Ha belegondoltok, ez azt mutatja, mennyire megnőtt az emberek ingerküszöbe a tömeges filmgyártástól. Először elég volt egy közeledő vonat, hogy rettegve felzúduljon közönség, 1979-ben már egy totálplánban mutatott szemkiszúrás szükséges a reakcióhoz. Más szempontból is igazi ébresztő lehetne a modern ember számára: egyrészt a zombi-apokalpszis kiváltója egyértelműen emberi. Ha nem műhiba vagy varázslat eredménye, akkor istentől válasz a bűneinkre. Ha a pokolban már nincs hely, a holtak majd köztünk járnak… Másrészt Fulci zombija a kiüresedett, csak a szükségleteivel törődő, társas kapcsolatokat elhanyagoló városi embert szimbolizálja.
Kép
A későbbi élőhalottas alkotásokban is megjelennek ezek a motívumok. Gondoltátok volna, hogy ennyi mögöttes tartalom lehet egy másfél órás hentelésben? Kicsit érdekes, hogy ekkora alapmű és kultuszfilm lett a Zombi 2, hiszen eredetileg egy pénzcsináló iparosmunkának készült, aminek egyszerűen azért lett Zombi 2 a címe, mert nem jutott jobb eszükbe. Zombi 1 tehát nem létezik, Romero Olaszországban Zombi címen bemutatott filmjét tekinthetjük csak előzménynek (valójában a Holtak hajnaláról van szó). Mindezek ellenére sikerült az amerikai élőhalottakon jóval túlmutató alkotást létrehozni. Fulci egyébként egy tehetséges rendezőként számontartott, mindenféle műfajban jártas rendező volt előtte, puszta véletlen sodorta a horror irányába. Én örülök neki, hogy így történt, de ő sajnos emiatt nem kapott túl sok elismerést életében, pedig a szürrealista filmforgatás egyik kivételes alakja volt.
Kép
Már a nyitózene hátborzongató taktusai megalapozzák a hangulatot. Ez az egyik kedvenc horrorfilmzeném is egyben. A látványvilágon meglátszik a kis költségvetés, de az akkori euro horrora jellemző sok cici-sok vér páros igyekszik kárpótolni minket. Rögtön a közepébe vágunk a történetnek: New York kikötői felé sodródik egy elhagyatott hajó. Találnak egy ismeretlen holttestet is, de még a hajótulajdonos lányának segítségével sem sikerül kideríteni a titokzatos esemény hátterét. Így hát elindul a hölgy egy újságíró társaságában apja utolsó ismert tartózkodási helyére, az Antillák közelében fekvő alig felderített kis szigetre, Matulra. Egy nászutas párocska hajójára kéredzkednek fel, így újabb két potenciális zombikaja kerül a képbe. Útközben igen érdekes és egyedülálló jelenetnek lehetünk tanúi. A tenger mélyén bukkan föl egy élőhalott, ami jobb híján egy cápába próbál beleharapni! Nem lehetett veszélytelen leforgatni ezeket a kockákat…
Kép
Azt meg már ne is firtassuk, hogy miért meztelenül búvárkodik valaki, és vajon egy vízben oszló hulla miért tud ilyen jól úszni. Megérkezünk a szigetre. Itt Dr. Menarddal és feleségével ismerkedhetünk meg, előbbi az elhagyott hajó tulajdonosának kollégája volt. A doki elszánt, de reménytelen kísérleteket folytat a helyi kórházban. A bennszülöttek a voodoonak tulajdonítják a holtak átváltozását, ám ilyen babonák nem lehetnek valóságosak, igaz? Orvosi tényekkel kell bizonyítani a járvány eredetét, ám Menard nem halad előre a vizsgálódásban. Közben egyre több zombi lesz, akik egyre közelednek a fehérek táborához. Első baljós jelként a zuhanyzó ablakán nyuládozó rothadó kezet láthatjuk, amint a meztelen friss husira gerjed éppen. A sok pucér nő sosem hiányozhat egy olasz horrorból. :)
Kép
Pár percen belül meg is kapja amit akart, az addigi filmtörténet legkegyetlenebbnek bélyegzett jelenetében:Nem sokkal később egy igazi vasárnapi ebédnek lehetünk tanúi. Szegény nőre nem tudom hány csirke belsőségeit tették rá, de egynél több mája volt, az biztos. :D (Pedig Fulci orvosnak tanult, az anatómiával tisztában volt…)A gondok egyre csak sűrűsödnek. Dr. Menard a kórházban nem halad semmit, a zombik egyre csak közelednek és körbe is veszik főhőseinket. Ha mindez nem lenne elég, még a spanyol hódítók is felkelnek sírjaikból.
Elhihetitek, hogy kellemes állagban tértek vissza. 1979-ben járunk, tehát a sok-sok természetellenesen piros művér, a hemzsegő férgek és a smink helyett használt, szemüreget mélyítő maszkok kötelező kellékek. A borzalmas mészárlásokat premier plánban nézhetjük végig, a kamera nem fordul el az utolsó pillanatban… A feszültséget a sok gyorsan váltakozó közeli felvétel is fokozza, ez végigkíséri az egész filmet.Szereplőink stressz szintje eléri a maximumot.
Kép
Bár a sétáló halottak lassúak és csak vállal lökdösik az ajtót, de nagyon harapós kedvükben vannak. Ráadásul nem ilyen filmeken nevelkedett főhőseink nem vágják le azonnal, hogy csak egy fejlövés lehet hatásos. Megjelenik a zombivá vált barátnő is, de a szerelmünket nem végezzük ki ugyanolyan hidegvérrel, ugye? A túlélésért pedig muszáj áldozatokat hozni…Végül ketten megmenekülnek egy hajón, de New York felé közeledve érdekes híreket mondanak be a rádióban. Már amíg le nem vadássza a rádióst is valami…
Az igazi olasz élőhalott születésének lehettünk tanúi a film alatt. A mester további két művet mutathat fel ebben a műfajban: A zombik városa és A pokol hét kapuja címűt. Ne hagyjátok ki ezeket sem, én csak szuperlatívuszokban szólhatok róluk! 10/10 (cinegoredottk)

Kép

Általános :
Források : Zombie.1979.BluRay.1080p.DTS.X264.HUN-DART [Hang]
Zombie Flesh Eaters 1979 720p BRRip x264 vice [Kép]

Teljes név : Zombie.1979.LIMITED.BRRip.720p.dts.x264.AC3.HUN-SHAG
Formátum : Matroska
Formátum változat : Version 2
Fájlméret : 1,56 GiB
Időtartam : 1 óra 31 perc
Teljes adatsebesség : 2 449 Kbps
Film : Zombie.1979.LIMITED.BRRip.720p.dts.x264.AC3.HUN-SHAG
Kódolás dátuma : UTC 2012-03-27 20:58:31
Kódoló szoftver : mkvmerge v4.9.1 ('Ich will') built on Jul 11 2011 23:53:15
Kódoló könyvtár : libebml v1.2.1 + libmatroska v1.1.1

Kép :
Sáv száma : 2
Formátum : AVC
Formátum/adatok : Advanced Video Codec
Formátum profil : High@L4.1
Formátum beállítások, CABAC : igen
Formátum beállítások, ReFrames : 4 képkocka
Keverési mód : Header stripping
Kódek azonosító : V_MPEG4/ISO/AVC
Időtartam : 1 óra
Adatsebesség : 2 000 Kbps
Szélesség : 1 260 képpont
Magasság : 536 képpont
Képarány : 2,35:1
Képkockasebesség : 23,976 fps
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bit
Sorváltás típusa : folytonos
Bit/(képpont*képkocka) : 0.124
Adatfolyam mérete : 1,25 GiB (80%)
Kódoló könyvtár : x264 core 120 r2164 da19765
Kódoló könyvtár beállításai : cabac=1 / ref=1 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x113 etc.
Default : igen
Forced : nem

Hang :
Sáv száma : 1
Formátum : AC-3
Formátum/adatok : Audio Coding 3
Format_Settings_ModeExtension : CM (complete main)
Keverési mód : Header stripping
Kódek azonosító : A_AC3
Időtartam : 1 óra
Adatsebesség mód : állandó
Adatsebesség : 448 Kbps
Csatornák száma : 6 csatorna
Csatorna kiosztás : Front: L C R, Side: L R, LFE
Mintavételezési gyakoriság : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bit
Adatfolyam mérete : 293 MiB (18%)
Cím : AC3 5.1 @ 448 Kbps
Nyelv : magyar
Default : nem
Forced : nem

Kép

Kód:


Kép

Borítók benne !

Kép
Kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.